|
2014-11-11 14:16:38, kedd
|
|
|
|
|
|
Sült libacomb és - mell
Hozzávalók: 2 libacomb + 1 libamell
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2 vöröshagyma
A combokat és a mellet megmossuk, leszárogatjuk, majd a vastagabb húsrészeknél bevagdossuk, és a vékony csíkokra hasogatott fokhagymával megtűzdeljük. Bőrös oldalát beirdaljuk, majd megsózzuk, borssal meghintjük.
Egy olyan edényben, amit a sütőbe is tehetünk, a megtisztított, finomra vágott hagymát a libazsíron üvegesre pirítjuk.
A húsokat belerakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd a 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 200 °C), és saját kisülő zsírjával gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Párolt káposztával és sült burgonyával kínáljuk.
Konyakos libatepertőkrém
Hozzávalók:
2 közepes, héjában főtt burgonya
2 kemény tojás
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg libatepertő
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
Só, őrölt bors
1 kupica konyak
A burgonyát, a kemény tojásokat, a vörös- meg a fokhagymával megtisztítjuk, és a tepertővel finomra daráljuk.
A tejföllel, a mustárral, a konyakkal ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
Kenyérre kenve, nyáron paprikával, paradicsommal, télen savanyú káposztával, karikára vágott hagymával tálaljuk.
[Forrás: Magyar Konyha, 30. évf. 2006.11. sz.]
Töltött libanyak
Hozzávalók:
1 db libanyakbőr
¼ kg darált hús
1 db zsemle
3 db tojás
½ fej hagyma
só, törött bors, 1 evőkanál zsír
A liba melléből ¼ kg-ot megdarálunk, ha azonban a mellet sültnek akarjuk elkészíteni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük sertéshúsból is. A darált húshoz hozzáadunk 1 áztatott és kicsavart zsemlét, 1 nyers tojást, kevés zsírban pirított reszelt hagymát, sót, törött borsot és jól összegyúrjuk. 2 tojást keményre főzünk és lehámozzuk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük és jól megmossuk. Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva betöltjük
Úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljenek. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben 1 órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.
[Forrás: Pelle Józsefné: Szárnyas ízek. Kisújszállás, Szalay Kiadó,2000. ]
Ludaskása sült paprikával
Hozzávalók (10 személyre):
2 liba apróléka (nyak, hát,far, láb, szárny)
1 kg rízs
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
20 dkg gomba
2 vöröshagyma
20 dkg zsír
1 kávéskanál őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöld
5 dkg só
20 zöldpaprika
Az aprólékot feldaraboljuk és hideg vízben feltesszük főzni. A zöldségeket karikára vágjuk, s miután a hús megpuhult, hozzáadjuk. Zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, a gombát, és a rizst. Mindezt fölengedjük a félig megpuhult aprólékkal együtt. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük az aplólékkal és meghintjük törött borssal.
A paprikát sütjük, közben forgatjuk. Ha kész hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a hártyáját. Ecetes, cukros, sós vízben átforgatjuk, állni hagyjuk, lecsöpögtetjük és olajjal meglocsolva tálaljuk a ludaskása mellé.
[Forrás: Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély. Budapest, Timp Kiadó, 2005.]
Falusi libaleves
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg libacomb
15 dkg burgonya
10 dkg zöldbab
5 dkg gomba
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db citrom
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomó kapor
1 dl tejföl
2 dkg liszt
pirospaprika
1 db babérlevél
só
A libacombot kicsontozzuk, zsírját lefejtjük, a húst és a zsiradékot külön-külön kockára vágjuk. A zsiradékot kisütjük, leszűrjük, ebben megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és a libahúst, majd meghintjük pirospaprikával és egy kevés vízzel felöntve megpároljuk. Zúzott fokhagymával, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem megpuhult, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát, gombát és az 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejfölből, lisztből készült habarással sűrítjük., beletesszük a finomra vágott kaprot és készre forraljuk, majd szűrt citromlevet keverünk hozzá. Tálaláskor a levesünk tetejére vékony karikára vágott citromot, zöldpaprikát, paradicsomot teszünk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest: Nordec K., 2002.]
Libacomb krémmártással, zsemlegombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyemzöld
½ db citrom
3 dl tejföl
3 dkg liszt
1 kávéskanál mustár
1 db babérlevél
1 kávéskanál capribogyó
őrölt bors
só
A sóval, borssal bedörzsölt libacombokat felhevített margarinban erősen körülsütjük, a zöldségek egyharmadát karikára vágva mellétesszük, vízzel felöntjük, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítve fedő alatt megpároljuk. A pároló levet tejfölös habarással sűrítjük, leturmixoljuk, citromlével, mustárral ízesítjük és a combokra öntve felforraljuk. Közben a megmaradt zöldségeket metéltre vágjuk és vajban megpároljuk. Tálaláskor a combokat körülöntjük mártással, a párolt zöldségmetéltet ráhalmozzuk, zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel, citromkarikával és capribogyóval dekorálhatjuk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest:
KÖSZÖNTŐ
Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek.
|
|
|
0 komment
, kategória: Márton nap |
|
Címkék: petrezselyemzöld, citromkarikával, libatepertőkrém, belecsúsztatjuk, zsemlegombóccal, zöldségmetéltet, pirospaprikával, lecsöpögtetjük, összekeverjük, savanyúsággal, babérlevéllel, capribogyóval, felszeletelve, szárnyaskönyv, leturmixoljuk, paradicsommal, feldaraboljuk, krémmártással, előmelegített, petrezselymet, megtisztított, leszárogatjuk, dekorálhatjuk, megtisztítjuk, kisújszállás, libacombokat, fokhagymával, mellétesszük, kicsontozzuk, összegyúrjuk, petrezselyem, felforraljuk, légkeveréses, pirospaprika, készíthetjük, sertéshúsból, mellet megmossuk, vastagabb húsrészeknél, vékony csíkokra, olyan edényben, libazsíron üvegesre, húsokat belerakjuk, kevés vizet, kemény tojásokat, fokhagymával megtisztítjuk, tepertővel finomra, konyakkal ízesítjük, liba melléből, mellet sültnek, darált húshoz, nyakbőrt vigyázva, nyakbőrbe vigyázva, Magyar Konyha, Pelle Józsefné, Szalay Kiadó, Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály, Ízes Erdély, Timp Kiadó, Szentesi Szárnyaskönyv, Korpádi Péter, Nordec,
|
|
|
|
mellet megmossuk, vastagabb húsrészeknél, vékony csíkokra, olyan edényben, libazsíron üvegesre, húsokat belerakjuk, kevés vizet, kemény tojásokat, fokhagymával megtisztítjuk, tepertővel finomra, konyakkal ízesítjük, liba melléből, mellet sültnek, darált húshoz, nyakbőrt vigyázva, nyakbőrbe vigyázva, közepére kerüljenek, nyakbőr másik, sütőben pirosra, aprólékot feldaraboljuk, zöldségeket karikára, apróra vágott, félig megpuhult, paprikát sütjük, ludaskása mellé, libacombot kicsontozzuk, zsiradékot külön-külön, zsiradékot kisütjük, finomra vágott, kevés vízzel, levesünk tetejére, ételeket készítette, zöldségek egyharmadát, pároló levet, combokra öntve, megmaradt zöldségeket, combokat körülöntjük, párolt zöldségmetéltet, torkos babona, petrezselyemzöld, citromkarikával, libatepertőkrém, belecsúsztatjuk, zsemlegombóccal, zöldségmetéltet, pirospaprikával, lecsöpögtetjük, összekeverjük, savanyúsággal, babérlevéllel, capribogyóval, felszeletelve, szárnyaskönyv, leturmixoljuk, paradicsommal, feldaraboljuk, krémmártással, előmelegített, petrezselymet, megtisztított, leszárogatjuk, dekorálhatjuk, megtisztítjuk, kisújszállás, libacombokat, fokhagymával, mellétesszük, kicsontozzuk, összegyúrjuk, petrezselyem, felforraljuk, légkeveréses, pirospaprika, készíthetjük, sertéshúsból, paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát, megtűzdeljük, citromhéjjal, húsrészeknél, megfuttatjuk, megborsozzuk, zöldségeket, burgonyával, meglocsolva, vöröshagyma, libatepertő, zöldpaprika, átforgatjuk, megdarálunk, beletesszük, locsolgatva, káposztával, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7110
- e Hét: 36310
- e Hónap: 75922
- e Év: 304859
|
|
|