Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sült liba és mell
  2014-11-11 14:16:38, kedd
 
   
  Sült libacomb és - mell
Hozzávalók: 2 libacomb + 1 libamell
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2 vöröshagyma
A combokat és a mellet megmossuk, leszárogatjuk, majd a vastagabb húsrészeknél bevagdossuk, és a vékony csíkokra hasogatott fokhagymával megtűzdeljük. Bőrös oldalát beirdaljuk, majd megsózzuk, borssal meghintjük.
Egy olyan edényben, amit a sütőbe is tehetünk, a megtisztított, finomra vágott hagymát a libazsíron üvegesre pirítjuk.
A húsokat belerakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd a 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 200 °C), és saját kisülő zsírjával gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Párolt káposztával és sült burgonyával kínáljuk.
Konyakos libatepertőkrém
Hozzávalók:
2 közepes, héjában főtt burgonya
2 kemény tojás
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg libatepertő
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
Só, őrölt bors
1 kupica konyak
A burgonyát, a kemény tojásokat, a vörös- meg a fokhagymával megtisztítjuk, és a tepertővel finomra daráljuk.
A tejföllel, a mustárral, a konyakkal ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük.
Kenyérre kenve, nyáron paprikával, paradicsommal, télen savanyú káposztával, karikára vágott hagymával tálaljuk.
[Forrás: Magyar Konyha, 30. évf. 2006.11. sz.]


Töltött libanyak
Hozzávalók:
1 db libanyakbőr
¼ kg darált hús
1 db zsemle
3 db tojás
½ fej hagyma
só, törött bors, 1 evőkanál zsír
A liba melléből ¼ kg-ot megdarálunk, ha azonban a mellet sültnek akarjuk elkészíteni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük sertéshúsból is. A darált húshoz hozzáadunk 1 áztatott és kicsavart zsemlét, 1 nyers tojást, kevés zsírban pirított reszelt hagymát, sót, törött borsot és jól összegyúrjuk. 2 tojást keményre főzünk és lehámozzuk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük és jól megmossuk. Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva betöltjük
Úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljenek. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben 1 órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.
[Forrás: Pelle Józsefné: Szárnyas ízek. Kisújszállás, Szalay Kiadó,2000. ]


Ludaskása sült paprikával
Hozzávalók (10 személyre):
2 liba apróléka (nyak, hát,far, láb, szárny)
1 kg rízs
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
20 dkg gomba
2 vöröshagyma
20 dkg zsír
1 kávéskanál őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöld
5 dkg só
20 zöldpaprika
Az aprólékot feldaraboljuk és hideg vízben feltesszük főzni. A zöldségeket karikára vágjuk, s miután a hús megpuhult, hozzáadjuk. Zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, a gombát, és a rizst. Mindezt fölengedjük a félig megpuhult aprólékkal együtt. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük az aplólékkal és meghintjük törött borssal.
A paprikát sütjük, közben forgatjuk. Ha kész hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a hártyáját. Ecetes, cukros, sós vízben átforgatjuk, állni hagyjuk, lecsöpögtetjük és olajjal meglocsolva tálaljuk a ludaskása mellé.
[Forrás: Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály: Ízes Erdély. Budapest, Timp Kiadó, 2005.]


Falusi libaleves
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg libacomb
15 dkg burgonya
10 dkg zöldbab
5 dkg gomba
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db citrom
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomó kapor
1 dl tejföl
2 dkg liszt
pirospaprika
1 db babérlevél

A libacombot kicsontozzuk, zsírját lefejtjük, a húst és a zsiradékot külön-külön kockára vágjuk. A zsiradékot kisütjük, leszűrjük, ebben megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és a libahúst, majd meghintjük pirospaprikával és egy kevés vízzel felöntve megpároljuk. Zúzott fokhagymával, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem megpuhult, beletesszük a kis kockára vágott burgonyát, gombát és az 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejfölből, lisztből készült habarással sűrítjük., beletesszük a finomra vágott kaprot és készre forraljuk, majd szűrt citromlevet keverünk hozzá. Tálaláskor a levesünk tetejére vékony karikára vágott citromot, zöldpaprikát, paradicsomot teszünk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest: Nordec K., 2002.]


Libacomb krémmártással, zsemlegombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
4 db libacomb
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 csomó petrezselyemzöld
½ db citrom
3 dl tejföl
3 dkg liszt
1 kávéskanál mustár
1 db babérlevél
1 kávéskanál capribogyó
őrölt bors

A sóval, borssal bedörzsölt libacombokat felhevített margarinban erősen körülsütjük, a zöldségek egyharmadát karikára vágva mellétesszük, vízzel felöntjük, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítve fedő alatt megpároljuk. A pároló levet tejfölös habarással sűrítjük, leturmixoljuk, citromlével, mustárral ízesítjük és a combokra öntve felforraljuk. Közben a megmaradt zöldségeket metéltre vágjuk és vajban megpároljuk. Tálaláskor a combokat körülöntjük mártással, a párolt zöldségmetéltet ráhalmozzuk, zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel, citromkarikával és capribogyóval dekorálhatjuk.
[Forrás: Szentesi Szárnyaskönyv, [írta és az ételeket készítette Korpádi Péter]. Budapest:

KÖSZÖNTŐ

Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek.


 
 
0 komment , kategória:  Márton nap  
Címkék: petrezselyemzöld, citromkarikával, libatepertőkrém, belecsúsztatjuk, zsemlegombóccal, zöldségmetéltet, pirospaprikával, lecsöpögtetjük, összekeverjük, savanyúsággal, babérlevéllel, capribogyóval, felszeletelve, szárnyaskönyv, leturmixoljuk, paradicsommal, feldaraboljuk, krémmártással, előmelegített, petrezselymet, megtisztított, leszárogatjuk, dekorálhatjuk, megtisztítjuk, kisújszállás, libacombokat, fokhagymával, mellétesszük, kicsontozzuk, összegyúrjuk, petrezselyem, felforraljuk, légkeveréses, pirospaprika, készíthetjük, sertéshúsból, mellet megmossuk, vastagabb húsrészeknél, vékony csíkokra, olyan edényben, libazsíron üvegesre, húsokat belerakjuk, kevés vizet, kemény tojásokat, fokhagymával megtisztítjuk, tepertővel finomra, konyakkal ízesítjük, liba melléből, mellet sültnek, darált húshoz, nyakbőrt vigyázva, nyakbőrbe vigyázva, Magyar Konyha, Pelle Józsefné, Szalay Kiadó, Ambrus Gizella- Kútvölgyi Mihály, Ízes Erdély, Timp Kiadó, Szentesi Szárnyaskönyv, Korpádi Péter, Nordec,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Az Európai Unió is foglalkozik...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Az idő elsodorja létezésünk  A Mester kezének érintése  William Shakespeare idézet  Bella István: Zsoltár  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Alakot vált...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A keserű igazság  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Gárdonyi Géza - Április végén  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Tehetségtelen gyerek nincs.  Különös!  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Emberként automatikusan értéke...  Paul David Tripp Április 24  Idézetek a barátságról  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Maradék idő  György napra  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  A keserű igazság  A Föld napja  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Vannak arcok  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Naplemente  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Szent György napi hiedelmek, s...  Búzaszentelés  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Két ember becsülete  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szép estét kedves látogatóimna...  Fodor Ákos költő,  Föld napja április 22  Sokkal bölcsebb a természet,  Volt egy...  Emlék  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Messziről jött ember  A keserű igazság  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Környezetvédelem 
Bejegyzés Címkék
mellet megmossuk, vastagabb húsrészeknél, vékony csíkokra, olyan edényben, libazsíron üvegesre, húsokat belerakjuk, kevés vizet, kemény tojásokat, fokhagymával megtisztítjuk, tepertővel finomra, konyakkal ízesítjük, liba melléből, mellet sültnek, darált húshoz, nyakbőrt vigyázva, nyakbőrbe vigyázva, közepére kerüljenek, nyakbőr másik, sütőben pirosra, aprólékot feldaraboljuk, zöldségeket karikára, apróra vágott, félig megpuhult, paprikát sütjük, ludaskása mellé, libacombot kicsontozzuk, zsiradékot külön-külön, zsiradékot kisütjük, finomra vágott, kevés vízzel, levesünk tetejére, ételeket készítette, zöldségek egyharmadát, pároló levet, combokra öntve, megmaradt zöldségeket, combokat körülöntjük, párolt zöldségmetéltet, torkos babona, petrezselyemzöld, citromkarikával, libatepertőkrém, belecsúsztatjuk, zsemlegombóccal, zöldségmetéltet, pirospaprikával, lecsöpögtetjük, összekeverjük, savanyúsággal, babérlevéllel, capribogyóval, felszeletelve, szárnyaskönyv, leturmixoljuk, paradicsommal, feldaraboljuk, krémmártással, előmelegített, petrezselymet, megtisztított, leszárogatjuk, dekorálhatjuk, megtisztítjuk, kisújszállás, libacombokat, fokhagymával, mellétesszük, kicsontozzuk, összegyúrjuk, petrezselyem, felforraljuk, légkeveréses, pirospaprika, készíthetjük, sertéshúsból, paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát, megtűzdeljük, citromhéjjal, húsrészeknél, megfuttatjuk, megborsozzuk, zöldségeket, burgonyával, meglocsolva, vöröshagyma, libatepertő, zöldpaprika, átforgatjuk, megdarálunk, beletesszük, locsolgatva, káposztával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7110
  • e Hét: 36310
  • e Hónap: 75922
  • e Év: 304859
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.